Thursday, March 10, 2011

Kelebihan Azan...

Hari ni ummi nak kongsi maklumat yang boleh dimanafaatkan untuk kebaikan kita bersama. Setiap pagi ada slot Motivasi Pagi di radio IKIMFM. Kali ni motivatornye Dr Azhar bin Hj Sarip. Memang bagus isi dan cara penyampaiannya. Pagi tadi Dr Azhar berkongsi maklumat tentang kelebihan azan yang sering kita dengar 5 kali sehari ni. Allah itu Maha Kaya dan amat sayangkan kita, kita sahaja yang tak tau diri kita disayangi.

Azan adalah satu terapi untuk diri kita. Sebab itu, masa azan dilaungkan kita kena diam dan hayati azan tu. Jangan bersembang masa azan dilaungkan. Badan kita akan lebih positif dan tenang selepas azan. Kalau tak percaya, cuba la sendiri. Pegri cari kawasan lapang dan buka kasut @ selipar. pastikan tapak kaki sentuh bumi. Yang bagusnya ialah tanah liat dan pasir laut. Lepas tu, berdiri tegak dan azan dalam hati. Semasa azan tu, segala cas-cas negatif akan disalirkan ke bumi dan badan kita akan lebih positif. Tidur malam lebih tenang dan lena. Kita juga akan menjadi orang yang lebih ceria, InsyaAllah.

Ada maklumat yang ummi baca dalam satu web ni dan juga sama dengan apa yang Dr Azhar nyatakan bahawa, Azan yang dilaungkan oleh muazin bukan sekadar untuk menyeru solat tetapi bertindak sebagai penstabil gelombang dunia. Gelombang azan rendah sedangkan gelombang dunia tinggi. Jadi azan menstabilkan balik supaya dunia menjadi tempat yang selesa untuk dihuni. Andainya suatu masa nanti tidak ada lagi azan dilaungkan maka gelombang dunia ini akan menjadi semakin tinggi dan macam-macam akan berlaku (http://www.lailahaillallah.com/profile-2281/blog/kelebihan-azan/).  Masa itu la terjadinya kiamat sebab tiada lagi azan dilaungkan. 
  
Dr Azhar menyatakan, kita sering menghasilkan gelombang Beta yang mana gelombang ini menjadikan dunia kita tidak 'sihat'. Jadi, dengan kehadiran azan yang menghasilkan gelombang Theta adalah bertindak sebagai stabilizer ataupun pengimbang kepada dunia ni. Apabila gelombang Beta dihasilkan, gelombang Theta (yang dihasilkan oleh azan) pula bertindak untuk mengimbangi kehadiran gelombang Beta, supaya dunia kita berada di dalam keadaan seimbang. Pokok-pokok juga bertasbih kepada Allah dan menghasilkan gelombang theta. Tapi disebabkan pokok-pokok dah banyak yang ditebang, gelombang beta makin meningkat.

Oleh itu, hormati la waktu azan. Tak rugi kalau kita diam seketika sewaktu azan dilaungkan. Ummi harap maklumat yang ummi kongsikan disini bermanfaat. InsyaAllah.

*****************************************

0 jawapan:

Post a Comment