Thursday, April 7, 2011

Info Kesihatan...

Baru-baru ni ummi ada beli majalah iSihat. Banyak info tentang kesihatan yang berguna boleh semua pembaca dapat. Disini, ummi nak kongsi beberapa maklumat kesihatan berguna untuk kite semua.
  • Tip Kurangkan Sakit Belakang - Bangun dan berdiri. Duduk terlalu lama melemahkan otot dan perut serta menyebabkan kekejangan pada bahagian pinggul. Lama-kelamaan boleh mengakibatkan anda mengalami sakit belakang. Bukan itu sahaja, berdiri berupaya mengurangkan risiko serangan penyakit jantung sehingga 42%, berdasarakan kajian oleh peyelidik Kanada. Tempoh paling ideal ialah bagi setiap 15 minit duduk, anda perlu berdiri selama 45 minit. Jika tempat kerja tidak membenarkan anda berdiri sambil buat kerja, cubalah lakukan aktiviti regangan.
  • Pengambilan Gula - Jumlah kandungan gula bersamaan dengan empat hingga lapan sudu teh bagi setiap 325 mililiter bungkusan atau tin minuman. Kementerian Kesihatan menyarankan pengambilan minuman tanpa gula atau hanya menambah satu sudu teh gula bagi setiap cawan minuman jika perlu.
  • Preskripsi: Bercuti - Sama ada bercuti ke luar negara atau berehat di rumah, bercuti mampu mengembalikan kesegaran kepada minda dan tubuh. Namun enam daripada sepuluh individu kerap menunda cuti. Jangan bertangguh lagi kerana bercuti mampu merendahkan Indeks Jisim Tubuh (BMI) dan ukur lilit pinggang. Bukan itu sahaja, tekanan darah akan menurun dan anda berasa lebih sihat dan cergas.
  •  Bayam Baik Untuk Ibu Mengandung - Jika anda hamil, cuba banyakkan bayam dalm sajian. Baham padat dengan khasiat penting seperti vitamin A, C, E, K, zat besi, kalsium, kalium dan magnesium. Kandungan vitamin B bayam yang larut air membantu pengeluaran DNA dan membentuk sel-sel bayi dalm kandungan. Secangkir bayam kisar atau jus bayam menawarkan 15% khasiat yang diperlukan oleh ibu mengandung.
  • Pudina Legakan Tekanan -  Masalah sama ada kecil atau besar, mampu memberi tekanan kepada setiap individu. Bagi mengatasinya, apa kata mengambil pudina. Ibarat ubat, pudina disifatkan sebagai tumbuhan yang mempunyai sifat "sejuk" hingga mampu memberi ketenangandan menjadi penawar bagi meredakan tekanan. Selain meredakan tekanan, pudina turut mampu mengubati penyakit lain seperti batuk dan demam selsema.
Inilah sedikit sebanyak info kesihatan yang sempat ummi kongsikan dengan rakan-rakan blogger semua. Ummi harap info ini berguna kepada semua.
 

*******************************************************

0 jawapan:

Post a Comment