Thursday, September 8, 2011

Kesian anak ummi ni

Baru-baru ni dalam seronok beraya, humayraa kena demam. Hari sabtu (hari yang nak balik ke KL), myraa dah mula demam. Sampai aje rumah, terus ummi bagi dia ubat demam. Demam myraa berlarutan la sampai ke hari Rabu (7/9/11). Dah 5 hari demam ni tak bole jadi. Ummi risau kot-kot sakit Kawasaki tu datang balik sebabnye myraa mata nye merah tapi mulut tak merah lagi, tangan kaki pun tak bengkak lagi.

Ummi bawa la pegi klinik tempat ummi keje. Kata Dr tu, Kawasaki ni jarang yang recurrent. Alhamdulillah myraa pun tak menepati kriteria penyakit Kawasaki tu tapiiiii.......Dr suruh ummi tengok tekak myraa. Masya Allah....tonsilnya bengkak dah type 3.

Tonsil myraa yang bengkak
Dah macam bunga kobis pun ada. Merah aje rupanye. Patut la dia tak nak makan, yang En ayah kira nak marah aje. Sabor je la. Dr suruh pegi makmal untuk ambil darah myraa supaya bole confirm demam disebabkan viral atau bakteria. Kalau bakteria, bole start antibiotik. Kalau viral, hanya continue makan ubat demam la.
Masa nak ambik darah myraa pun sampai 4 orang pegang. Masa sapu alcohol swab tu ok la. Bila dia nampak je syringe, terus melompat dari kerusi. Dah selesai ambik darah, myraa tanya, "nanti myaa tak nak jumpa Dr lagi. Nanti kena cucuk lagi". Kesian pulak dengar. Dr ada la bagi ubat demam dengan sukatan yang betul. Lepas dua kali makan, Alhamdulillah demam nye dah kebah dan myraa dah sihat. Cumanya mengada-ada tu tak hilang.
Keesokan harinya, ummi kena jumpa Dr semula untuk review keputusan darah. Kata Dr, demam ok bukan sebab bakteria. So, tak perlu la ummi risau sangat. Cumanya Dr suruh ummi monitor je tonsil tu. Andai kata la selepas ni myraa kerap demam, kena refer la ke ENT specialist. Kesian anak ummi. Ummi pun first time tengok tonsil myraa bengkak macam tu. Sebelum ni dia demam tak pernah tonsil bengkak. Dalam demam dan sakit tu, asyik menyanyi je. Myraa myraa. 

Ummi doakan puteri ummi ni cepat sembuh ye. Amin..Amin..Amin...


****************************************

1 jawapan:

Azlina said...

Kesian..kite org dewasa kalo kena tonsil pun azab..Telahla anak kecil macam myra.Tonsil ni bile kena sampai sakit tengkuk dan kadang2 susah nak bernafas taw.Saye dah kena..

Post a Comment